Tahliye taahhütnamesi ile kiracı, belirli bir sürenin tamamlanması ile kiralananı boşaltacağını ifade ederse kiraya verenin belirlenen süre sonunda kiracıyı çıkarma hakkı bulunur.
Bu taahhütname ile kiracının belirlenen tarihte kullandığı taşınmazı boşaltacağı beyan edilir. Ancak bu beyan yasal çerçeve ve Yargıtay Kararları ile oldukça sıkı şekil şartına bağlanmıştır.
Türk Borçlar Kanunu madde 352’de şekil şartını sağlayan geçerli bir taahhütnamesi bulunan kişiye iki imkan sunmaktadır:
- Kişi, dava açmak yolu ile kiracıyı çıkarabilir. Dava açma suretiyle kiracının çıkarılması, tahliye davası olarak isimlendirilir. Yasada ifade edildiği üzere tahliye davasının muhakkak bir ay süre içinde açılması gereklidir. Bu sürenin başlangıcı, taahhütnamede ifade edilen boşaltma tarihidir.
- Kişi, icraya başvurabilir. Tahliye taahhütnamesine dayanarak icra dairesine müracaat eden kişi, kiracının tahliye olunmasını sağlayabilir.
Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartları şu şekildedir:
- Taahhütname Yazılı Şekilde Düzenlenmelidir: Sözleşmeye konu taşınmazın belirlenen sürede boşaltılacağının yazılı şekilde beyan edilmesi gereklidir. Bu koşul yasada net biçimde ifade edilmiş olup adi yazılı şekil geçerlidir. Dolayısıyla bir kağıt üzerinde düzenlenip imzalanması kafidir. Tarafların isteğine bağlı olarak noterde yapılabilmekle birlikte taahhütnamenin noterde onaylanması gibi bir mecburiyet bulunmamaktadır. Fakat noter aracılığı ile yapılan sözleşme bazı avantajlar sunar. Örneğin, kiracının itiraz etme şansı oldukça az olduğu için mahkemenin ya da icra dairesinin detaylı bir inceleme yapmasına lüzum kalmaz.
- Taahhütname Bizzat Kiracı Ya Da Özel Yetkilendirdiği Temsilcisi Tarafından Verilir: Taahhütname, niteliği itibariyle kiracının değerli bir hakkını elinden alır ve kiralayana yasada normal koşullarda tanınmamış bir hak tanır. Bu nedenle oldukça kıymetlidir. Dolayısıyla taahhütnamenin bizzat kiracı tarafından imzalanması gereklidir. Kiracının aile mensupları dahi imzalama yetkisine sahip değildir. Ancak kiracı vekil tayin etmek suretiyle de bir başkasının imzalamasına izin verebilir. Vekaletname genel nitelikli değil bu konuya özel olarak vekil tayin edilerek gerçekleşmelidir.
- Taahhütnamede Taşınmazın Boşaltılacağı Tarih İfade Edilmelidir: Tarih, gün / ay / yıl şeklinde net olarak ifade edilmelidir. Tarihin netlikten ve belirlenebilir olmaktan uzak olması taahhütnamenin geçersiz olmasına neden olabilir.
- Taahhütname Düzenlenirken Kişinin Hür İradesi Olmalı, Sakatlanmış Olmamalıdır: Tahliye taahhütnamesi en nihayetinde bir sözleşmedir. Bu itibarla hile, hata, korkutma gibi yollar kullanılmak suretiyle alınırsa TBK irade sakatlıkları genel hükümleri kapsamında taahhütnamenin geçersiz olacağı bilinmelidir. Bu yol ve yöntemler ile alınan taahhütnamenin ardından kişi bir yıl süre içinde iptal etmelidir. Bu sürede iptal edilmediği takdirde ve diğer koşulları taşıdığı müddetçe taahhütnamenin geçerli olduğunun altı çizilmelidir.
- Taahhütname Kira Sözleşmesinin İmzalanması Esnasında Ya Da İmzalanmasından Önce Verilirse Geçersizdir: Taahhütnamenin geçerlilik şartları içinde en kritik şart ilgili taahhütnamenin ne zaman alınması gerektiğidir. Yasada ifade edilene göre tahliye taahhütnamesi kiralanan taşınmazın kiralayana teslim edilmesinden sonra alınmalıdır. Bu süre genellikle on beş gün ya da bir ay olarak kabul edilir. Bu şartın konulmasından maksat, güç durumda kalan kiracının korunmasıdır.
Aile Hukuku Araç Değer Kaybı Boşanma Ceza Ceza Hukuku Gayrimenkul Hukuku icra iş hukuku Tazminat Hukuku Ticaret Ve Şirketler Hukuku Trafik Kazalarından kaynaklı tazminatlar İcra ve İflas Hukuku İhtarname