Eski adıyla ”izale-i şuyu” davasıdır. Ortaklığın giderilmesi davası, paylı ya da elbirliği mülkiyete konu olan taşınmaz veyahut taşınırlarda birlikte mülkiyet halinden ferdi mülkiyet haline geçilmesine sağlar. Yani bir taşınır ya da taşınmaz mala birlikte sahip olan paydaşlar/ortaklar; birlikte mülkiyet haline bu dava ile son verilmesini isteyebilirler.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Kime Karşı Açılır?
Türk Medeni Kanununun 698. maddesinin 1. fıkrasına göre; “Hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir.”
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASINDA YETKİLİ VE GÖREVLİ MAHKEME
İzale-i Şüyu davasında görevli mahkeme HMK.m.4’de belirtildiği üzere Sulh Hukuk Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise kanunun kesin yetki kuralı gereği, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Ne Şekilde Sonuçlanır?
Türk Medeni Kanunu m. 699 uyarınca, “paylaşma malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da açık arttırma yoluyla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçinde gerçekleşir.”
1. AYNEN TAKSİM SURETİYLE ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ
Taşınmazın yapı gereği bölünmeye uygun olması durumunda her bir paydaşa payı oranında paylaştırma yapılarak sonuca gidilir. Dava taraflarından bir kişinin bölünerek paylaşmayı talep etmesi halinde hakim öncelikle bölünerek paylaşmanın mümkün olup olmayacağını inceleyecektir. Taşınmazın bölünmesi durumunda büyük bir değer kaybına uğraması söz konusu ise bölenerek paylaştırma yapılamaz. Bölünerek paylaşmanın mümkün olması durumunda payların eşit şekilde dağılımı yapılamıyorsa pay karşılığı İvaz ( para) verilmesine karar verilerek denkleştirme yapılır.
2. SATIŞ SURETİYLE ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ
Taşınmaz yapı gereği bölünemez nitelikte ise ancak ozaman satış suretiyle taksim yoluna gidilecektir. Satış, icra dairesi veya satış memurluğunca açık arttırma usulüne göre satılır. Ancak tüm paydaşlar bir araya gelerek satışınca yalnızca paydaşlar arasında yapılmasına oybirliği ile karar verirlerse satış paydaşlar arasında yapılır.
Aile Hukuku Araç Değer Kaybı Boşanma Ceza Ceza Hukuku Gayrimenkul Hukuku icra iş hukuku Tazminat Hukuku Ticaret Ve Şirketler Hukuku Trafik Kazalarından kaynaklı tazminatlar İcra ve İflas Hukuku İhtarname