İsim değiştirme davası prosedürü genel dava açma prosedürüdür. Dava, haklı sebebinin doğru şekilde gösterildiği isim değiştirme dava dilekçesi ile mahkemeye başvurarak açılır. Talebin dayandığı haklı sebep belgelerle kanıtlanabilecekse belgeler, tanıklarla kanıtlanabilecekse tanıklar mahkemeye getirilir. Bazı durumlarda, örneğin ismin gülünç olması, ispata gerek olmadığından tanık ya da belgeye de gerek kalmamaktadır.
İsim değiştirme davasında davalı taraf nüfus idaresidir.
İSİM DEĞİŞTİRME DAVASINDA HAKLI SEBEPLER NELERDİR ?
- İsmin gülünç olması
- İsmin genel ahlak kurallarına aykırı olması
- Kişinin dini görüşüyle bağdaşmayan bir isim olması veya kişinin sonradan dinini değiştirmesi
- İsmin kötü bir olayı ya da kişiyi hatırlatması
- İsmin telaffuzunun zor olması
- Kişinin sosyal çevresi tarafından farklı bir isimle tanınması
- Kişinin ismini benimseyememesi
- Cinsiyet değişikliği
- İsmin kişiyi sosyal olarak ya da iş hayatında olumsuz etkilemesi
İSİM DEĞİŞTİRME DAVASINDA HAKLI SEBEPLERİN İSPATI VE BELGELER
İsim değişikliği sebebi her türlü delille ispatlanabilir. İsim değişikliği talebinin dayandığı haklı sebep bir belgeyle kanıtlanabilecekse mahkemeye belge de sunulabilir. Bazı durumlarda ise, örnek verecek olursak, kişinin sosyal çevresinde farklı isimle tanınması, tanık ifadesi yeterli olmaktadır. İsmin gülünç olması ya da genel ahlaka aykırı olması gibi sebeplerle açılan davalarda ispata gerek kalmayabilir.
İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI NE KADAR SÜRER ?
İsim değiştirme davasının ne kadar süreceği mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmektedir. Mahkemeler, duruşmalar için 2 ile 4 ay arasında gün verebilmektedir. Evraklarda veya usuli işlemlerde bir sorun yoksa genelde tek celsede sonuçlanır. Bazen emniyete yazılan müzekkerelere geç cevap gelmektedir.
İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI ZAMANAŞIMI NE KADARDIR ? GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR ?
İsim değiştirme davasında zamanaşımı süresi bulunmamaktadır. Görevli mahkeme Asliye hukuk mahkemesi olup yetkili mahkeme davayı açacak kişinin yerleşim yeri veya nüfusa kayıtlı olduğu yerdir.
Aile Hukuku Araç Değer Kaybı Boşanma Ceza Ceza Hukuku Gayrimenkul Hukuku icra iş hukuku Tazminat Hukuku Ticaret Ve Şirketler Hukuku Trafik Kazalarından kaynaklı tazminatlar İcra ve İflas Hukuku İhtarname